Het non issue van Cammaert, gen. b.d.

Generaal b.d. Cammaert heeft in Trouw van 29 juli 2019 wel meer gezegd dan : “Dat we nu weggaan uit Mali is heel spijtig, want we hebben bij de krijgsmacht hele goede militairen. Natuurlijk kun je zeggen dat de hele krijgsmacht de afgelopen jaren door het ijs is gezakt, maar kunnen we niet een paar mensen ophoesten? Het is ook slecht voor de werving, want jongelui komen voor het avontuur en niet om op de Oirschotse hei rondjes te draaien.” Maar dit is wel voldoende om her en der de alarmbellen af te laten gaan, toch. Misschien had de journalist hem ook niet zo makkelijk weg mogen laten komen met zijn mitigerende opmerkingen over het falen van VN: overal is wel eens wat, maar dan hoor je bv over Navo-gedoe weer niets. Maar laat dat maar zitten; ik houd eerlijk gezegd wel van zo’n man die gewoon goeie dingen heeft gedaan onder niet ideale omstandigheden.

Het hele interview zet de man neer als een betrouwbare werknemer; deskundig en door de wol geverfd. Loopt inmiddels een kleine 70 jaar mee. Casual op de foto: leren jasje en super-chin.  Neem hem zijn opmerking over vrouwen die een aparte WC moeten hebben eer je ze mee kunt nemen op missies, maar niet kwalijk. Zodra die WC’s er zijn wil hij ze er inmiddels graag bij hebben. O ja, en douches. En kinderopvang. Zouden ook fijn zijn.
Maar vrouwen zijn zo veel beter dan mannen in het communiceren met de lokale bevolking. Ze maken ook eerder een grapje dan die bloed-en-bloed-serieuze mannelijke krijgers. Een ietwat gewaagde opmerking over vrouwen die koffie gaan zetten, zal dan wel weer verkeerd vallen. Want men is nog wel gevoelig op dat punt. Maar de generaal b.d. is dan toch maar bekeerd wat betreft vrouwen op militaire missies. (Zie  verder over gelijkheid m/v in het leger hier.)

Wat zet hij trouwens de mannelijke helft van de krijgsmacht daarmee te kijk! Hij gaat wel een beetje in de fout als hij praat over sexueel geweld en dan in enen door over ‘mannen zijn daders’; het klinkt bijna alsof dat de mannen van zijn vredesmissie zijn. (en daar zijn trouwens ook voorbeelden van).
Mannen zijn blijkbaar te druk met het runnen van de vechtmachine, die het leger ook is. Daar moet je ‘recht op het doel af’ voor zijn volgens de generaal. En dat lijkt me te kloppen op de visie op krijgsmacht die ligt achter het citaat waarmee ik opende. ‘Jongelui  (m/v? jab) komen voor het avontuur’.
Wat zullen ze op de afdeling censuur de pest in hebben, dat dit zinnetje is blijven staan. Want dat roept toch weer dat verkeerde beeld van het leger op! Leger niet als bloed ernstig noodzakelijk kwaad, maar als pretpark voor avonturenzoekers. Plopsaland, maar dan voor commando’s.
Nou neen. Daar zitten ze bij de censuur helemaal niet mee. Allerlei advertenties van de afdeling personeelswerving ademen die geest. Een vrolijke toffe boel, maar vooral interessant tot op het bot, en je hebt er voor  de rest van je leven ontzettend veel aan. Avontuurlijk. Zonder besef van de ontwrichting die aan de orde is bij oorlog (of conflicten, zoals we ze noemen).

Wat dat betreft zou je wel vrouwen moeten in zetten, prima. Maar dan beter los van die andere krijgers. Want hoe vertrouwenwekkend is een vrouw die een arm om een slachtoffer slaat met in de andere hand een ‘avontuurlijk’ aanvalswapen. Zet vooral vrouwen in bij de besluitvorming om (niet) te gaan vechten!
Neen, dat hoor je de gen. b.d. nog net niet zeggen. Maar dat is natuurlijk wel het springende punt. Wel of  niet vrouwen op een missie is een non-issue.