Komen de wijzen niet uit het Oosten, maar uit de marge?

Kunnen we nu gaan spreken van ‘de erfenis van Busan’?

Laten we dat maar niet doen, – ze mochten eens denken dat er iemand overleden is. Dat zou dan de Wereldraad van Kerken zijn, die zijn  10e Assemblee in die Zuid-Koreaanse stad heeft afgesloten. Maar die Assemblee laat zien dat de Wereldraad spring levend is.

Veel christenen in Nederland weten niet eens dat de Raad nog bestaat. Hoe is het de lidkerken in Nederland toch gelukt van te voren geen enkel enthousiasme te wekken voor die bijeenkomst van de wereldoecumene. Met heuse afdelingen voor Public Relations; met de andere sociale media. Met geen bladen, brochures, tv-rubrieken, bijeenkomsten, oproepen. Niemand die bedacht dat daar ‘de kerk weer in het hart van de vredesbeweging was’! (Edwin Ruijgrok) Wie gaat nu eens onderzoeken hoe dat gekomen is? Waar hebben we de boot gemist? Een kerk die geen wereldkerk is, is toch een on-kerk?

Dan is natuurlijk ook niemand verdacht op waar de afgevaardigden mee thuis komen. Wel, we waren dan toch met 50 mensen op komen draven. Zaaltje in een deftig museum. Niet bepaald aan de rafelranden van de samenleving. En laat nu een van de kern-gedachten van de Assemblee zijn: Kerk, kom uit het centrum van je macht, je cultuur of wat dan ook vandaan; geloof niet vanuit je eigen positie als bewakers van een goddelijke erfenis of opdracht, (‘wij hebben iets dat jullie nog niet hebben, maar waarvan wij vinden dat het ook goed is voor jullie, anderen) maar denk en missioneer vanuit de marge. Dat lijkt me ook een vak apart. En bovendien:  ‘We hebben een landingsprobleem’ (Karin van den Broeke).

De gedachte is duidelijk: aan de randen, in de marges heeft men pas echt weet van wat er aan het leven schort. Daar heeft men recht van spreken over onrecht en over de prijs die men heeft betaald voor de samenleving van de ‘anderen’. Helder. Was natuurlijk al wel bekend. Maar goed dat nu eens als strategie neer te zetten. Leermoment. Bekeermoment. De Nieuwe Paus herken je trouwens ook aan die stijl van kerk zijn.

De herders

De herders in de marge

Toch maak ik een kanttekening bij dat ‘kerk zijn vanuit de marge’. Dat moet geen romantiek worden. Het kan een hoog mystificatie-gehalte krijgen. Iedereen gaat het roepen; de gemar-ginaliseerden worden zo wat verheerlijkt. En het klinkt ook nog zo’n beetje naar de zaligspreking van Jezus.

Maar aan de rand heerst niet alleen maar wijsheid en besef van wat het leven ontbreekt. De gemarginaliseerden hebben niet alleen maar recht van spreken, maar ze praktiseren  ook zeer verderfelijke oplossingen. Er is aan de rand minstens zo veel cynisme en misdaad als in de witte boorden wereld van politici en prelaten. Ik geloof niet in de romantiek van kindersteden in de riolen. Hun belangrijkste exportartikel kon wel eens hoop-loosheid zijn. En is het ook niet al zo, dat de zo geheten marges feitelijk groter zijn dan het hart van de samenleving? Welke anti-stoffen hebben we tegen de zuigkracht van het ‘zwarte gat’ dat de marge ook is? Die onderwereld is cynisch genoeg ook nog eens afzetmarkt voor de wapens en drugs waar uiteindelijk de bovengrondse wereld aan verdient.

Wie nog cynischer is dan ik, zal zeggen: ‘Ze hadden die afgevaardigden beter thuis kunnen houden, – nu komen ze met van die lastige kwesties thuis.’

Maar daarvoor ben je nu juist wereldkerk en geen hondenmand.

2 reacties op Komen de wijzen niet uit het Oosten, maar uit de marge?

  1. Pingback: Herders in de marge? | Vrede is beweging

  2. Klaas van der Kamp zegt:

    Olav Fykse Tveit heeft de kerken opgeroepen richting elfde assemblee een pelgrimage te beginnen. Dat is een geschikt beeld lijkt me voor wat de kerk is: vanuit je missie het gewone leven herijken. Dat is louterend en het maakt duidelijk wat er wel toe doet en wat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s