Omdat er voor hen geen plaats was aan de tafel van Pauw en Witteman.

Ik weet niet, waarom de talkshow van Pauw en Witteman geen afgevaardigden naar de 10e Assemblee van de Wereldraad van kerken in Busan aan tafel had tot nu toe.

Ik doe een suggestie: Als je uit Busan komt heb je iets van: ‘Ja, maar dat ga ik niet bij P&W afleveren! Die ambiance daar. Gevatte opmerkingen. Nog net niet rellerig, maar toch. Als het even kan wat lacherig. Waan van de dag. Na 8 dagen met de hele wereldoecumene leen ik me niet voor zoiets kneuterigs”. Zou dat het zijn? Aan de andere kant: je hebt daar wel een behoorlijk groot publiek, als je iets te melden hebt.

Als zodanig is er natuurlijk wel een vraag voor de PR-afdeling van Raad van Kerken Nederland o.a.  Een of twee dagen na afloop van de Assemblee was er een heuse ‘breefing’ in Utrecht; met wel 50 aanwezigen, mag ik U even spreken! Geïnspireerde sprekers; beleefde applausjes; kloeke vragen. Alles vom feinsten. Maar ook (nog?) geen echt antwoord op de vraag hoe de inspiratie vanuit Busan nu wel zou landen.  Zie een eerdere tekst.

Een andere suggestie over ‘geen plaats voor Busan aan de tafel van P&W’. Het oude Kerstthema. De echt belangrijke dingen gebeuren niet tegen de opdringerig rode achtergrond van deze show. Niet in het centrum van de (media-)macht. Het is ook al laat op de avond. Er moet straks ook nog geslapen worden. We rekken ons nog even uit; laat ons nog even in beeld zijn! Vlei ons met de idee dat wij er toe doen, wij daar aan tafel. Kom dan maar eens met het verhaal dat een aantal miljoenen christenen van plan is het roer echt om te gooien! Niks rechtvaardige oorlog meer; niks wapenwedloop. Als concept gaat het overboord. Niks roofbouw op inheemse volken, water, milieu. Ze zeggen van nu af luid en duidelijk: daar krijg je ons niet meer voor. Niks ‘the show must go on’. Niks: ‘ach die arme banen in de wapenindustrie toch!’  Als je iets wilt betekenen met je hoge politiek en leiderschap, dan meten we dat aan het concept ‘Rechtvaardige Vrede’. Is die er mee gediend? En worden vrouwen en kinderen er veiliger op.  Als het daar niet onder valt dan doen we niet meer mee. Basta. Dan snijdt het maar in eigen vlees, maar we stemmen niet meer op jullie.

Het is natuurlijk al geweldig dat Paus Franciscus dat gewoon maar is gaan roepen en doen. P&W komen er nog wel achter, dat ze de boot gemist hebben van een belangrijke trend voor de toekomst. Het gaat “Pelgrimstocht van gerechtigheid en vrede” heten. Daar wast men elkaar de voeten, en niet de oren.

2 reacties op Omdat er voor hen geen plaats was aan de tafel van Pauw en Witteman.

  1. Pingback: kerstgedachte | Vrede is beweging

  2. het zou een goed idee zijn,om daar meer aandacht voor te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s