“Trump een punt”? Omdedooiedood niet

Het Alpha Mannetje mocht aanschuiven bij het grote Opperhoofd van de Navo; of andersom: vroeg in de morgen aan het nog niet opgediende ontbijt. En dan heeft zo’n Trump blijkbaar die nacht met zijn mond vol plintspijkers geslapen, want als de eerste camera’s draaien gulpen meteen zijn giftige woorden over de haag van zijn tanden: geladen met hel en verdoemenis aan het adres van zijn bondgenoten in Europa. Die betaalden jarenlang vrijwel niks voor hun verdediging en die trouwhartige Yankees maar betalen.
Ik dacht nog: zo wil je toch niet wakker worden! En ik zou een slapeloze nacht in gaan.

Want Mw. Jinek had dit op de agenda gezet voor ’s avonds laat aan haar tafel. Aan kenners geen gebrek : de deskundige Charles G. en de hoogleraar P. En op afroep beschikbaar professor Mr. van V. Wat of ze wel vonden van het optreden van Trump.
Ja, hij zou de agenda natuurlijk bepalen. Dat hoefde geen betoog.
En ja, je moest Trump nageven: “Hij had daar een punt”. Die bondgenoten hadden het nog zo beloofd, steeds weer en het kwam er maar niet van. Dus nu een president die ze er niet mee weg laat komen. En de crew aan tafel in koor: je mag van alles van hem vinden maar qua media-spektakel doet-ie het magistraal. En hij heeft een punt, er zal geld bij moeten.

De Navopartners werden die avond aan tafel nog net niet als volgzame schoothondjes neergezet, maar ze waren wel erg stil en verlegen geweest toen die ‘bek op tien lampen’ ging van Trump. De volgende dag blijkt ook dat ze netjes volgzaam zijn.

Dan valt het niet mee om die volgende dag maar weer gewoon een dag op te pakken. Wat maakt me dat inverdrietig en verontwaardigd.
Kijk nou toch eens goed, wat hier gebeurt. Het gemak waarmee de voorstelling van zaken van president T. maar gevolgd wordt. Ik zag geen van de slimme koppen rond die tafel door de loze praat heen prikken. Ja, ze moesten niks van Trump hebben, maar hij had wel een punt! Je speelt hem het gelijk toe dat hij niet moet hebben. Omdat deze T. de baas is, zullen we hem toch niet in het kwaad waar hij mee bezig is, gedwee volgen.
We hebben toch door waar hij mee bezig is. Natuurlijk wel. Trump doet daar ook helemaal niet geheimzinnig over. Een kind kan zien dat hij een verdorven bedrijf van moord en doodslag aanvoert, dat hij overal in de wereld wil inzetten. En of wij maar mee willen doen! Maar dan zullen we wel moeten betalen.

De suggestie is daarbij dat Rusland staat te popelen om na de annexatie van de Krim bij ons op de Dam neer te strijken en dat Amerika alleen ze daar nog van weerhoudt met zijn miljarden defensiebegroting. Maar die begroting is op zich natuurlijk al een enorme bedreiging van Rusland. Ooit over nagedacht?! Rusland heeft geen enkele mogelijkheid om enige aanval uit te voeren.
Wie van de lieve leiders vertelt Trump dat wij in Europa heel anders aan veiligheid willen denken?
Als wij nu eens veel meer willen onderhandelen met Rusland? Als we allerlei beloften aan Rusland na 1998 nu eens gaan inlossen?  We steken ons geld in vredesambassades en vredes-media.

Als Amerika die peperdure oorlogsmachine eens afbouwt? Lees verdorie het boek van Daniel Ellsberg: “The doomsday machine”! Hoe ongelooflijk slecht het management van dat grote wapenarsenaal in elkaar zat en zit in Amerika. Het oefenen alleen al met manschappen en materieel van de nucleaire tak is zo duur dat ze het maar niet doen: stel je voor dat er iets mis mee gaat!  Trump moet zich schamen om geld te vragen voor zijn schandalige wapens, die tegen elke ethiek in gaan.
Dan gaan wij om de dooiedood niet net zo’n immoreel apparaat optuigen.

Die manier van denken van Trump zou ons niet moeten aanstaan. Frau Merkel had hem destijds bij zijn verkiezing niet ‘het voordeel van de twijfel’ gegeven maar aangezegd dat ze hem ‘op het niveau van ONZE waarden en normen zou tegemoet treden’. Laat ze dat doen! Laat ze dat vooral doen. Tot beschaming van de Ruttes en May’s. Zijn oorlogsmachine en zijn uitgavenpatroon zijn niet de norm waar wij ons naar voegen. Daarin zijn wij apart van de VS.
Trump lijdt aan een gekte waar we van moeten genezen. Onze kinderen zijn er blijkbaar mee besmet: die geven in hun miljoenen nota aan zelfs wel 27 miljard aan defensie te willen uitgeven. Is dat boven de 2 % of niet?! Maar van wie hebben ze die gekte. Lees erover als je wilt in een ander blog.
Dan pas kun je wat rustiger gaan slapen, Mw. Jinek. De volgende keer wat dieper doorgraven, aub. Die Trump is niet slechts een mediageniekspektakel, waar je je vrolijk over kunt maken,  maar een gevaarlijke machthebber.

Haal er die volgende keer eens een deskundige van “Stopwapenhandel” bij of iemand van VD AMOK. Laat uw redactie een onthutsend artikel van Wendela de Vries lezen over de defensienota van Rutte zoveel in “Vredesmagazine” jrgng 11 nr 3. Dat maakt gort van het roepen om verhoging van defensiebudget.
Dan zeg je niet meer zo luchtig: “Ja, hij heeft een punt, hoor!”
Prik er door.
Dat soort oren wil je niet aangenaaid hebben.