Het goede nieuws voor een grijze dag

MAAK OORLOG ILLEGAAL! EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN.

Zeg morgen eens tegen minstens één persoon, dat de kerken de oorlog illegaal hebben verklaard”. Ik zelf doe dat bv. bij het nummertjesapparaat van de trombosedienst. Of op een bushalte. Bij een stoplicht. Ik gebruik vaak een of andere loze intro: “Mevrouw hebt U vandaag al goed nieuws gehoord, of is het nog zo’n grijze dag?” Zij na diep nadenken :”Het is nog een grijze dag.” Ik : “Maar het goede nieuws is dat de kerken de oorlog illegaal hebben verklaard!” Ik score een prachtige glimlach.

De slogan “Maak oorlog illegaal” moet van alle gebouwen wapperen. Op bruggen en billboards. KenV brengt er postzegels voor uit. Kunt U bestellen. Twitter, Retweet en sms het de wereld rond! Zet uw dorp stampvol met spandoeken en regenboogvlaggen om het kleurrijk te onderstrepen. Op de door Franse kernproeven vergiftigde Zuidzee eilanden moet de leus hangen. Op de Balkan. In Burma. Op blijf-van-mijn-lijf-huizen en Universiteiten. Op de auto’s van uw bedrijf en uw postpapier. Zet het op de rand van de Euro. Voer het in, in uw bedrijfscultuur: Maak Oorlog Illegaal en alles wat daartoe leidt natuurlijk ook. Laat het een geweldige campagne worden. Op 21 Juni a.s. staat er een stampvolle Dom in Utrecht van te zingen.

Wettige plaats

Het basisprobleem is, dat we oorlog en gebruik van geweld een wettige plaats hebben gegeven in onze cultuur. We hebben een aantal criteria bedacht, en als daar aan voldaan is, dan mag het; dan is het vervolgens logisch dat je er een heel bedrijf omheen bouwt om oorlog te KUNNEN uitvoeren. En natuurlijk moet er dan een samenleving zijn, die dat accepteert. En die is er dan ook. Tegen heug en meug, maar toch. En dan zullen er ook mensen moeten zijn, die het klusje willen klaren. En ook die zijn er. Daar is een hele manier van denken en geloven voor opgetuigd. We geloven er inmiddels in dat het niet anders kan; onze cultuur geeft geweld alle ruimte; en we vinden dat normaal. We hebben het daar emotioneel heel slecht mee, maar laten dat in het stemhokje en aan de borreltafel niet gelden. Velen vinden het een natuurkracht; een hogere macht. En we excuseren ons dat het sterker is dan wij zelf. We beweren wel, dat het in onze genen zit, al is dat biologisch gesproken volstrekte nonsens.

De slogan ‘Maak oorlog illegaal’ ondergraaft fundamenteel alle pogingen om geweld en oorlog aanvaardbaar te maken. We zijn op zoek naar bondgenoten om dat wereldwijde probleem aan te pakken. In een tijd dat het nauwelijks op de agenda te krijgen is. Het is geen sexy onderwerp. Het is niet aaibaar. Hoe principieel goed ook, het hoort niet makkelijk bij de ‘goede doelen’.

Ik ken de weerstanden; we weten van het utopische. En we weten ook heel praktisch dat we aan de oorlog enorm verdienen.

Elk kind dat in argeloosheid op wil groeien moet de garantie krijgen van een cultuur van vrede en wel zijn. Dat moet de NORMALE wereld van een kind worden en blijven en van zijn ouders natuurlijk ook. Omwille van zo’n klein mannetje wiens wereld we naar de knoppen kunnen helpen,omwille van het recht dat hij heeft op gaafheid en heelheid…. Maak oorlog illegaal!

Ingewikkeld gemaakt

Nu kan ik het niet makkelijk voor U oplossen. Want onze maatschappij is ontzettend ingewikkeld… gemaakt. Alles hangt immers met alles samen. En we zeggen wel, dat dat ons noodlot is, maar we zijn het voor het grootste deel zelf.

Uw mobieltje heeft bloed gekost. En U dacht: “Je mag toch wel zo’n hebbedingetje kopen”. U hebt een baan bij Stork/Fokker, waar U gewoon uw gezin mee onderhoudt, U werkt voor uw gevoel helemaal niet aan een super vliegtuig dat weer een slag beter dan zijn voorganger mensen moet kunnen doden. U bent een fatsoenlijke beroepsmilitair, zonder dat iemand nog nadenkt over het absurde van uw vak. U bent een nietsvermoedende belegger wiens geld via ondoorzichtige constructies de meest abjecte dingen op de vrije markt financiert. U leverde wapens aan landen die ze tegen onze militairen gebruikten bij zgn vredesmissies. Zo ingewikkeld is het allemaal wel.

We geloven zo langzamerhand in de onoplosbaarheid van onze situatie. En daarom willen we het nergens meer agenderen. We zijn verleerd dat we op hoop gebouwd zijn. En zo langzamerhand verstommen de vredesverhalen, en die visioenen van een duurzame wereld waar gerechtigheid woont, en waar kinderen doodgemoedereerd zich veilig weten. Zou het niet ook onze gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn om ervoor te zorgen dat die visioenen wel levend blijven; en in steeds betere actie kunnen worden omgezet.

Rechtvaardige vrede

Kerk en Vrede gaat voor die slogan. Als volgend jaar de Assemblee van de Wereldraad van Kerken komt met een verklaring en een program ter zake van “RECHTVAARDIGE VREDE” wordt die slogan “Maak Oorlog illegaal” wereldwijd verspreid. Kerk en Vrede wil dat in Nederland doen.

Dat is geen zaak VAN religie; geen zieltjes winnen voor een bepaalde geloofsgemeenschap. Maar ook een zaak VOOR religies. En even zeer voor wetenschap en bedrijfsleven en onderwijs. De media niet te vergeten. Samen ben je verantwoordelijk voor wat het geworden is; samen ben je verantwoordelijk voor wat het kan worden. Onze aarde kan nu al een Vredesplek worden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De spits van mijn verhaal is, dat ik U medeplichtig zou willen maken voor de voortgang van dit werk. Neem uw verantwoordelijkheid als bedrijven en fondsen, en particulieren voor wat ons allemaal aangaat. Neem uw verantwoordelijkheid voor die maatschappij die we allemaal willen. Allemaal prachtig wat bedrijven nu brengen onder de noemer ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Hier heb je te maken met de basis ervan. Als je vredeswerk niet op je fatsoen trekt als bedrijfsleven of wie dan ook, kun je alle aardige aaibare projecten van goede doelen uiteindelijk schudden.

Kerk en Vrede wil daar graag met U over in gesprek gaan. Dat is nog hard nodig. Als andere potentiële vredesdragers als politiek, kerk, Occupy!-beweging of anders-globalisten, het beter kunnen, heffen we ons natuurlijk op. Maar geen minuut eerder. Maakt U ons dat mogelijk?

(Omgewerkte lezing gehouden voor Rotary Papendrecht. Vredesspiraal Maart 2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s