Gods Facebook

Ik zie in jou een beetje God”.

Of: Het FaceBook van God.

Een catechisante in Delfzijl maakte me eens attent op een tekst in de Bijbel, die me sindsdien is bij gebleven. Hij staat vrij onopvallend in Genesis 33.

Je bent bezig te lezen hoe het weer goed moet komen tussen de tweelingbroers Jakob en Esau. Nou ja, goed komen is een groot woord. Jakob moet weer in het Beloofde Land terug kunnen. Want daar draait het verhaal om. Om het Beloofde Land.
Hun vader Isaak heeft in een wat aangeschoten bui (dat is wel een beetje suggestief misschien, maar in elk geval na zwaar getafeld te hebben) het land Kanaän aan Jakob beloofd. In plaats van aan Esau die dacht dat hij daar recht op had, omdat hij de ietsiepietsie oudere van de tweeling was.

Jakob had vuil spel gespeeld. Was Esau een hele tijd uit de weg gegaan, omdat hij bang was. Dat is hij nog steeds, nu ze elkaar weer gaan ontmoeten. Ze zijn tot elkaar veroordeeld.
Esau wordt neergezet als een rovershoofdman. En Jakob als een invalide; onderkruiper bijna. Met enorme geschenken probeert hij Esau mild te stemmen. Vergeving vragen is er niet bij.

Hoe dan ook; in het hele ritueel maakt Jakob dan  die opmerking vers 10b: ‘Oog in oog staan met jou is niet anders dan oog in oog staan met God.’ Of zoals de jongedame dat destijds las: ‘Ik zie in jou een beetje God’. Het gezicht van God. Gods Face.

We zijn gewend dat God in Jezus zich openbaarde. Dat wil er wel in bij ons: Jezus is zo volmaakt, – als er iemand op God kon lijken dan Hij! Daar kijk je niet van op. Maar Jakob zegt het hier van Esau! In Esau komt beeld van God aan het licht. Een rovershoofdman. Iemand die van zijn zwaard leeft. Je had natuurlijk in Jakob, de zegendrager het gezicht van God moeten herkennen. Niet dus. Neen Esau lijkt op God. Esau is familie moet de conclusie zijn. Dat is wel even meer dan Facebook-vriend, als U begrijpt wat ik bedoel.

Zou het een vergissing van Jakob zijn? Een overdreven manier om Esau te vleien? Dat zegt dan meer van Jakob dan van God. Of is Jakob toch een soort profeet? Die terechte dingen van God zegt? (Want dat is wat een profeten doen, eigenlijk)

God kan het zich veroorloven om rare Facebook vrienden te hebben.