Wetenschap en techniek versus het Koninkrijk van de kleine kudde van Jezus

Wijnstok dubbeldam 18 augustus 2013

Waardevolle….,

  • Die kleine kudde;
  • een geldbuidel die niet verslijt;
  • een schat in de hemel die niet opraakt.
  • die dief en die mot die jullie schat in de hemelse safe niet aan kunnen vreten;
  • gordels en lampen;
  • knechten die hun heer opwachten wanneer hij terugkeert van een bruiloft
  • de heer die zijn knechten bedient.

allemaal beeldspraak. Een beetje dominee kan daar wel wat verstandigs van zeggen en de meesten van U zijn er mee vertrouwd. Neen dat is de echte moeilijkheid toch nog niet: het vertalen van de beelden.
Maar die kleine kudde zit nu op een geheel nieuwe wijze in de maag met de erfenis van het Koninkrijk. Het staat veel erger onder druk dan we ons in de kerk realiseren, maar ook veel erger dan ons lief is. Wat moeten we nog met het Koninkrijk dat Jezus ons nagelaten heeft?
Jezus zegt: “Wees vooral dat kleine groepje dat het KONINKRIJK AL HEEFT TOEGESPEELD GEKREGEN. Verheug je in het GESCHENK.” Inhoudelijk zegt Jezus er bijna niks van. Daar zijn dan nog geen standaardwerken over. Deze ongeletterde vissers zouden ze niet kunnen lezen. Het woord Koninkrijk valt nog alleen als blos op de wangen van de mensen. Het is om ze aan het gloeien te krijgen! Jullie onder mekaar; het is geweldig. Het komt immers van je Vader in de hemelen; en dan weet je het wel. Dat is helemaal o.k.  Alleen nog maar een handvol beelden van dat Koninkrijk. Alsof hij speurhonden de geur ervan in de neus geeft om ze op het spoor te krijgen. Hij roept de sfeer van geheim, fascinatie op. Dat je er aan VERSLINGERD RAAKT. Mensen die het bijna niet meer houden van de spanning: wanneer komt de heer terug van zijn bruiloft! En hoe mooi zou zijn bruid zijn! Dat wil je voor geen goud missen. En dan overrompelt hij zijn knechten ook nog door van ZIJN bruiloft een feest voor HEN te maken. En zijn fantastische bruid staat er sprakeloos en bloedmooi van te genieten! Dat geweldige beeld; daar moet je je in laten meeslepen.

Vraagje: PROEFT het in de PKN nou echt naar KONINKRIJK?! Is KONINKRIJK nu het centrale artikel dat we aan de mens willen brengen? Wanneer hebt U het woord zelf voor het laatst gebruikt? Behalve in het verplichte Onze Vader? Zou het uit onze taalschat aan het verdwijnen zijn? Al 20 eeuwen doen de wat grotere kerken zeer vaag over ‘we verwachten het leven der toekomende eeuw’. Maak dat eens wat concreter!! Alleen sommige sekten doen er aan. En er zijn nog wat Songs of praise over van “ik zie een poort wijd open staan” tot “oh when the saints go marching in”; van “Jeruzalem, mijn vaderstad” tot heel Jesaja 65 : Geen zuigeling zal daar meer zijn die slechts enkele dagen leeft, geen grijsaard die zijn jaren niet voltooit. Maar daar heb je het zo’n beetje wel mee gehad : in mooie vage beeldspraak. Waarom hebt U hier aan de wand niet die splijtende vraag van Gerard Reve:“Dat koninkrijk van U, wordt dat nog wat?”
De ‘kleine kudde’ van Jezus is even die enorme kerk met zijn miljoenen leden geweest.Maar binnenkort zijn we weer dat kleine groepje van Jezus. En een heidense cultuur. Maar dat wordt mijn thema vanmorgen niet!

Waar ik op door zou willen is dat dat KONINKRIJK VAN GOD weer HOOFDTHEMA moet worden. Dat we zoiets gaan krijgen van: Goed, we hebben dan geen catechisanten meer, bijna geen kerkgangers en ambtsdragers en geen kindernevendienst; we zijn grotendeels de grote verhalen en de gedegen orthodoxe antwoorden kwijt, visie verliep en de media maken een karikatuur van ons MAAR ER WORDT BIJ ONS TENMINSTE NOG VOLOP AAN KONINKRIJK VAN GOD GEDAAN! We doen niet aan nostalgie over gigantische gereformeerde en hervormde kerkgebouwen. Die stoten we met een beetje pijn in het hart rustig af om beter in te spelen op wat Jezus’ Koninkrijk vandaag nodig heeft. En voor elke betaalde werkkracht die we niet meer kunnen betalen leiden we 10 vrijwilligers op die weten wat er in het Koninkrijk te koop is! En daar hoef je geen doemklokken van wereldondergang en angst voor te luiden. 

Nu dit. Terwijl wij in de kerk de realisering van het koninkrijk niet meer zo zien zitten, zijn anderen heel hard bezig bepaalde elementen ervan in praktijk om te zetten. Dan moet U aan onze wetenschap en techniek denken. Al die visioenen die we bv in Jesaja 65 lezen komen binnen bereik van laboratoria en uitvinders. Iedere dag leest U wel in de krant over een ontdekking die ons leven definitief kan verbeteren. Velen van U maken nog mee dat er computers komen die vele malen intelligenter zijn dan ons mensenbrein en dat die aan onze hersens te koppelen zijn. Of er worden verbeteringen in ons DNA aangebracht, waardoor je een superras mensen krijgt. Vele jaren langer leven, zoals bijvoorbeeld de belofte van het Koninkrijk van God luidt, kan langs die weg straks gewoon gerealiseerd worden. Het klinkt wat SF-achtig. Maar het zijn heel realistische feiten. Een maakbare mens, daar wordt rustig aan gewerkt. En dan natuurlijk een VERBETERDE mens. Geen Frankensteinmonster. Het heeft veel van de aloude christelijke dromen van een nieuwe aarde en een nieuwe mensheid. Ziektes uit ons erfelijk materiaal verdwenen. Misschien wel onbekwaam om sexueel geweld te plegen of oorlog.
Daar doemen veel vragen bij op, natuurlijk.
Terwijl wij in de kerk nog steeds niet verder zijn dan zo nu en dan een vaag, beeldrijk lied over de komst van het Koninkrijk van God, zeggen wetenschap en techniek in feite: “Laat ons maar eens: wij vullen een aantal van die wensen en verwachtingen concreet in”. Wij zeiden in de kerk altijd: Het Koninkrijk van God , dat regelt God; ooit. Het zou wel niet zo’n vaart lopen, dachten we eerlijk gezegd. Maar nu zijn mensen in staat om er bepaalde versies van in omloop te brengen die er heel dichtbij in de buurt komen. Letterlijk worden die op de markt gebracht. Dan moet je als kerk op zijn minst eens gaan nadenken of dat is wat Jezus bedoelde toen Hij mensen enthousiast maakte voor het Koninkrijk van God.

In theorie vinden christenen wel dat wetenschap en techniek bijdragen aan het Koninkrijk van God. Maar hoe ver gaat het als het zo ver kan gaan? Nu het concreet wordt klinkt dat ook beangstigend. Het is vrijwel zeker mogelijk om de geslachtelijke voortplanting van mensen overbodig te maken. En agressie in de mens kun je misschien indammen. Militaire onderzoekers willen natuurlijk dat die nieuwe mens een sterk verbeterde vechtmachine kan worden, maar de vredesbeweging zou natuurlijk een verbeterde vredesmens moeten propageren. Dat zou toch een derde wereldoorlog kunnen schelen. Terwijl wij bij een nieuwe mensheid en een nieuwe hemel en een nieuwe aarde denken dat ons de tandjes dan niet meer zeer doen, werken ze daar in de moderne techniek heel concreet met reusachtige budgetten aan.
Goeie vraag: “Hoe houd je dan die techniek tegen? Wie beslist er over het opheffen van de huidige mensheid voor een nieuwe versie?”

De Nederlandse regering? Welke gedoogsteun mag je daar wel niet voor nodig hebben!? De VN? De wetenschappers van Organon, Bayer, Philips? De geheime militaire laboratoria? De kerk? Ik zou het niet weten. Maar er moet wel iets geregeld worden. Misschien gaat het ongemerkt omdat mensen met geld het beste genetische materiaal met de slimste verbeteringen voor hun nageslacht kopen. Wie er het geld voor heeft is het eerst in dat Koninkrijk van God nieuwe stijl.
Dit is zo nieuw dat U niet mag verwachten dat ik de antwoorden al op tafel kan leggen. Ik ben nog niet verder dan dat nederige Gezang 309: ” ..o heer, wees met uw kerk,…. zend uw kracht, diep in de nacht, uw kracht om op te staan.”
De roep om HEILIGE Geest, en HEILIGE intelligentie. In ons is wel de dynamiek naar een geheelde wereld. Dat is niet niks! Dat is geweldig! Dat moet je proeven!! Die kleine kudde kan geen grote indrukwekkende staatskerk meer zijn. Maar ze verkwanselt haar dromen niet voor het lekker consumeren tot alles uit zijn voegen barst. De kleine kudde weet ook maar al te goed dat alleen exclusief verantwoord gebruik van de enorme mogelijkheden een apocalyps nog kan afbestellen. Daarin zal blijken of we nog Beeld van God willen zijn. Of we willen leven van het plezier waarmee God op het lumineuze idee kwam “LAAT ONS MENSEN MAKEN”. Proef dat! Dat mag niet verloren gaan. We krijgen blijkbaar enorme kansen om daar verder mee te komen. Niet bang zijn, kleine kudde. God kwam ook op het lumineuze idee jullie het Koninkrijk toe te vertrouwen. Laat je niet intimideren. Houd dat geweldige Koninkrijk van God boven tafel. We zullen zien. Amen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s