In het huis van de Psalmen: 037

Je moet dichters veel vergeven: hun woorden kloppen niet op de werkelijkheid. Daar zijn ze dichter voor. Dat is goed:  “Lees maar, er staat meer dan er staat” en zo. Zij zijn meer de norm dan ons realisme. Wij, die overigens ook niet gek zijn!
Dichters willen ons geen oor aan naaien. Ook al zeggen ze de meest bizarre dingen. Hoe het is volgens de natuurwetten van vlees en bloed kunnen we zelf ook wel opschrijven. Het is wel goed, dat hun maffe woorden ons eens een draai om de oren geven.
Dan zie je nog eens wat anders! Hoor, en je weet niet wat je ziet.

Zo vergeef je de dichter van psalm 37 dus ook maar dat hij het te mooi maakt. Maar hij heeft dan toch maar een visioen van hoe het leven pas echt goed zou zijn. Kom daar nog eens om. Het IS niet goed.
Rechtvaardigen worden niet vrijgesproken,- er is te veel gekonkel. Er zijn te veel mensen die een keer meer vielen dan ze opstaan konden.  Er is beslist een heel systeem dat rechtvaardigen verjaagt van hun grond.
Dat weet jij zelf ook, en dat zegt hij er nu eens niet bij.
Ja, je had ooit Hitler,- en die ging er toch aan. En een Stalin stierf ook. Ceausescu werd zelfs terecht gesteld. Maar hun kleine pionnen, die het systeem draaiende hielden? Ik noem een Trump. En hun kleine geallieerden? Ik noem een Rutte. Niet als persoon, maar als merknaam. Die gaan wel op dezelfde voet verder met het systeem. Het is niet over en uit als er eens een knoepert voor de bijl gaat. Mugabe afgezet, ja maar….. En de overwinnaars van de oorlogen die nooit voor een rechter kwamen? Er komen te veel slechte politici weg met foute deals. En je bent nooit van ze af, want ze worden herkozen.

Moeten wij de dichter van psalm 37 corrigeren? Niet echt nodig. Het enige wat je hem kunt verwijten is dat hij er niet steeds “NOG” bij zegt of “NOG NIET.” Maar denk je nou echt dat je hem dan iets nieuws vertelt? Als jij en ik dat kunnen bedenken, waarom hem dan een verwijt maken?
Of zijn we misschien jaloers dat die dichter al zo ver is, en wij nog niet?
Ooit bedacht dat we daarmee dat rotte systeem nog steeds de ruimte geven!

Kijk in zijn ogen : de tranen die hij wegdrukt ternauwernood, omdat het nog niet zo is als hij het al ziet. Hij krijgt nog niet het gelijk dat hij heeft. Of zijn het jouw tranen?
Kijk in zijn ogen: de woede omdat het nog steeds erger is dan de woorden die hij heeft voor alle scheefheid en pijn. Jouw woede?
Kijk in zijn ogen: het bijna sarcasme waarmee hij beweert dat hij nog nooit een goeie mens afgeserveerd heeft gezien. Wees jij maar eens scherp, verschillig.
Kijk zijn hoofd bedachtzaam schudden:  hij weet wel van de faux pas van deze en gene rechtvaardige; alles is daar geen goud wat er blinkt.
Nog wat merknamen: een David, een Salomo, een Luther, een Aung San Suu Kyi.

Die man is niet gek. Hij is een dichter. “Hij liegt de waarheid” zoals Günther Anders dat ook wel eens zegt. Dat voelt alsof je met een natte dweil in je nek wordt geslagen. Dat is goed. Laten we maar schrikken.
Want wat wij doorgaans zien en zien willen, is dat nou zo geweldig? Mag dat naam hebben? Heb je daar wat aan?
Is het niet geweldig dat er al mensen nieuwe woorden uitproberen voor een werkelijkheid die toch moet komen!

niettezeggen05

Onzegbaar land 4

Je moet niet aan het eind, bij het resultaat beginnen en realistisch zeggen:  “Dat gaat het dus nooit worden”. Je gaat eerst maar eens anders kijken.
Daarom ben je in het huis van de Psalmen,
Daar zijn dichters voor.