De vreselijkste datum

De Vreselijkste datum

door Günther Anders 1967;

Uit: Atomare Drohung p. 168.
vert. jan anne bos

Bepaalde feiten worden dan wel niet bewust onderdrukt, maar toch schijnen tijdgenoten ze niet te kennen. Zouden ze wel bekend zijn, dan zouden ze ons elke dag opnieuw de adem benemen, zo monstrueus zijn ze. Het meest ongelooflijke bewijs daarvoor is dat het handvest voor ‘het Internationale, militaire tribunaal’ in Neurenberg de datum 8 Augustus 1945 heeft. In dat document wordt let wel voor het eerst het begrip ‘misdaad tegen de menselijkheid’ juridisch vastgelegd. En daarmee ook de verantwoordelijkheid en de strafwaardigheid van individuen die deelnamen aan dat soort praktijken.

Wat is er dan op 8 Augustus 1945 gebeurd?
Op die 8e Augustus 1945 zijn de laatste door straling verpeste slachtoffers van Hiroshima in elkaar geklapt en aan hun eind gekomen. Nadat ze nog geprobeerd hadden zich op handen en voeten uit de drek te redden.
En op die 8e Augustus 1945 hadden de bewoners van Nagasaki nog precies 24 uur uitstel van executie: niets vermoedend liepen ze rond, lagen ze, werkten ze, aten en sliepen ze. Ze lachten en huilden en bedreven de liefde. Dan treft het ook hen.
Met andere woorden, het document waarin ‘misdaden tegen de menselijkheid’ voor de eerste keer volkenrechtelijke werkelijkheid worden door daarin de verantwoordelijkheid te regelen, en de strafwaardigheid van hen die daaraan meewerken – dat document is twee dagen na Hiroshima en een dag voor Nagasaki geformuleerd. Van meet af aan is de tekst omraamd door misdaden tegen de menselijkheid. En natuurlijk van misdaden die met de maatstaven van dit document nooit zijn gemeten, en op grond van dit document nooit bestraft zijn geworden.

Er bestaat geen datum in de wereldgeschiedenis die dwazer is. En geen feit ook deprimeert meer dan dat er onder de miljarden tijdgenoten die van Neurenberg en van de atoombom gehoord hebben niemand die coïncidentie opgemerkt heeft.

Een reactie op De vreselijkste datum

  1. Pingback: Ik schaam me… | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s