Die Antiquiertheit des Menschen Bd I

AndersTVClose83.gif

Anders op TV 1983

(door Günther Anders. Werkvertaling van Jan Anne Bos. Een (*) verwijst naar een aantekening. Tussen [ ] de paginanummers van de Duitse editie). Cursiveringen zijn meestal van GA. De essays plaats ik apart op deze site. )

Band I.

OPDRACHT

Precies een halve eeuw geleden, in 1906 publiceerde mijn vader William Stern, – destijds twintig jaar jonger en met generaties meer vertrouwen dan zijn zoon vandaag, – Deel I van zijn „Person und Sache”.
Hij hield de hoop vast dat hij met zijn strijd tegen een onpersoonlijke psychologie de Persoon zou kunnen rehabiliteren. Zijn goede persoonlijkheid en het optimisme van de tijd waar hij bij hoorde belemmerden hem jarenlang in te zien dat wat de ‘Persoon’ tot ‘Ding’ maakt niet hun wetenschappelijke behandeling was; maar dat dat zat in hoe de mens in de praktijk de mens behandelt. Toen hij in een klap door hen die humaniteit verachtten onteerd en verjaagd werd is hem de woede van het verbeterde inzicht in de kwadere wereld niet bespaard gebleven.
In herinnering aan hem die zijn opvatting van menswaardigheid zijn zoon onuitwisbaar in geplant heeft heb ik deze droeve bladzijden over de verwoesting van de mens geschreven.

I