Vrolijke kosmologie

Onder de titel Vrolijke kosmologie vertaalde ik zo goed en zo kwaad een werkje dat Günther Anders in 1978 als Kosmologische Humoreske‘ uitgaf.
Dubbele bodem.
Anders wil een filosofisch thema over zijn en niet zijn – schepping; dat er iets is en dat er niet niets is – op een luchtige manier neer zetten. Een vertelling. Je houdt nauwelijks voor mogelijk dat Duitsers zijn lange samengestelde zinnen nog als vertelling kunnen pruimen! Ik heb ze maar wat bijgesneden voor Nederlands gebruik.
Bij tijd en wijle is het zeer ontroerend, zou ik willen zeggen.
Maar de vertelling heeft zeker ook een rode draad van vreugde als zodanig over het feit dat er een kosmos is en niet niets.
Het straalt aan alle kanten ook uit dat het wetenschappelijk nihilisme (dat Anders als volstrekt seculiere Jood aanhangt) een grens heeft in de liefde voor het zijn. Hier ‘belijdt’ Anders ook, waar hij het vandaan heeft om zo volstrekt tegen elke soort vernietiging van de mensheid te kiezen: in de Shoah. Maar hij kiest net zo stevig tegen de vernietiging door atoomwapens en door het techno-bestaan. Dat is immers de hoofdtrek van al zijn werk.
De mens die door zijn producten wordt voorbijgestreefd, zoals Anders dat noemt, de ‘Geantiqueerde’ mens, heeft een basis in een onbeschrijfelijke vreugde om het leven. Ik ben zo vrij dat zeer verwant te vinden aan het scheppingsverhaal uit de Bijbel. En de theologie die daar volgens mijn voortschrijdend inzicht uit wegloopt.
Voor verdere algemene oriëntering op het werk van Anders, zie andere artikelen op mijn website.  

De 'Vroloijke kosmologie' wordt voorgelezen.

De ‘Vrolijke kosmologie’ wordt voorgelezen.

In 2019 komt Piet Meeuse met een Nederlandse vertaling (uitg. Vleugels) van een ander verhaal in deze bundel ‘De Vooroudermoord’. Van harte aanbevolen.

Een reactie op Vrolijke kosmologie

  1. Pingback: Aanvullend materiaal van en over Günther Anders. | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s